PERU očami akad. mal. Štefana Kocku

09.02.2010 - 31.03.2010, vernisáž 09.02.2010 o 14.00

Komisár: Mgr. Angelika Matúšková

Pozvánka v PDF, Plagát v PDF

 

Výstava „Peru očami Štefana Kocku“ predstavuje súbor kresieb a malieb, ktoré autor vytvoril v roku 2007 počas pracovnej návštevy juhoamerického štátu Peru. Obrazy zachytávajú život peruánskeho ľudu v oblasti od jazera Titikaka až po Machu Picchu. Na výstave je prezentovaných 72 diel ktoré vypovedajú o autorových zážitkoch, pocitoch a dojmoch z tejto exotickej krajiny.
Peru je štát ležiaci na západnom pobreží Južnej Ameriky. Hraničí s Ekvádorom a Kolumbiou na severe, Brazíliou na východe, Bolíviou na juhovýchode a s Čile na juhu. Západné brehy obmýva Tichý oceán. Peru je krajina s rozmanitou geografickou štruktúrou ktorá sa mení od vyprahnutých planín pri tichooceánskom pobreží až po vrchy Ánd a Amazonský tropický prales na východe. Svojou rozlohou 1 285 220 km2 je Peru 20. najväčšou krajinou sveta. Obyvateľstvo tvorí viac než 27 miliónov ľudí rôznych národností vrátane pôvodných obyvateľov Peru. Je to rozvojová krajina s asi 40 % úrovňou chudoby. Obyvatelia sa živia najmä poľnohospodárstvom a rybolovom. Hoci je španielčina hlavným jazykom, veľa Peruáncov hovorí kečuánčinou alebo inými domorodými jazykmi.
Zámerom výstavy „ Peru očami Štefana Kocku“ je predstaviť návštevníkovi túto vzdialenú krajinu, jeho obyvateľov a kultúru, prostredníctvom výtvarných techník ako sú kresba a maľba.
Štefan Kocka pochádza z Brusna. Vyštudoval Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave, odbor reštaurovanie maľby, papiera a knižnej väzby a zároveň maľbu, figurálnu kresbu a grafiku. V súčasnosti žije a tvorí v Banskej Bystrici .Má za sebou pedagogickú prax na Strednej priemyselnej škole Samuela Mikovíniho v Banskej Štiavnici a na univerzite v Litomyšli. V rokoch 2007 a 2008 bol riaditeľom Stredoslovenskej galérie v Banskej Bystrici.
Výstava je určená širokému okruhu návštevníkov rôznych vekových kategórií.

 

Fotografie z výstavy:

 

PERU očami akad. mal. Štefana Kocku PERU očami akad. mal. Štefana Kocku   PERU očami akad. mal. Štefana Kocku PERU očami akad. mal. Štefana Kocku
PERU očami akad. mal. Štefana Kocku PERU očami akad. mal. Štefana Kocku PERU očami akad. mal. Štefana Kocku PERU očami akad. mal. Štefana Kocku PERU očami akad. mal. Štefana Kocku

 

De©us Vyhovuje štandardom internetovej prezentácie: XHTML  a CSS