Šarlota Bottová. Výber z tvorby.

 

Šarlota Bottová. Výber z tvorby.19. 05. 2020 - 10. 01. 2021
bez vernisáže

Výstava mladej talentovanej umelkyne Šarloty Bottovej je prvou výstavou po uvoľnení opatrení v súvislosti s pandémiou Covid 19. Bude sprístupnená bez vernisáže, od 19. mája 2020 (utorok).

Šarlota Bottová sa v rámci výtvarného umenia venuje najmä kresbe portrétov. V rámci svojej tvorby ich namaľovala vyše sto, pomerne veľké množstvo na objednávku, no postupne, s rastúcim záujmom verejnosti, aj pre potreby výstav. Svoje diela vystavovala napríklad v Prahe (2016), na výstave amatérskych rómskych umelcov AraArt, v Košiciach (2017), v Hnúšti (2017) a v Rimavskej Bani.
Pri svojej tvorbe využíva najmä techniku kreslenia grafitovými ceruzkami. Venuje sa kresleniu známych osobností spoločenského, kultúrneho i politického života z domáceho, či zahraničného prostredia. Zobrazila napríklad známu primášku Barboru Botošovú, hudobníka Igora Kmeťa, speváčku Gitanu, rapera Kaliho, majstra bojových umení Attilu Végha, hercov Morgana Freemana, Viena Diesela, Arnolda Schwarzeneggera, bojovníka za občianske práva a nositeľa Nobelovej ceny Martina Luthera Kinga a mnoho iných. Niektoré jej práce, ako portrét prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej, či speváčky Věry Bílej, boli uverejnené na titulnej strane kultúrno-spoločenských novín Rómov na Slovensku Romano nevo ľil.

Šarlota Bottová (1989) pochádza z Rimavskej Bani, v súčasnosti žije a tvorí v Hnúšti. Vyštudovala Strednú odbornú školu v Rimavskej Sobote v odbore kozmetička. Prvý vážnejší kontakt s maľbou, najmä s portrétom, získala až na strednej škole, na hodinách estetiky. Napriek tomu, že sa výtvarnému umeniu venuje ako samouk, jej diela si vďaka precíznemu prepracovaniu našli mnoho priaznivcov. Keďže nenavštevovala školu s umeleckým zameraním, väčšinu teoretických poznatkov čerpá z odbornej literatúry, internetu a z nadobudnutých skúseností.

 

 

Fotografie z výstavy:

 

Šarlota Bottová. Výber z tvorby. Šarlota Bottová. Výber z tvorby. Šarlota Bottová. Výber z tvorby. Šarlota Bottová. Výber z tvorby. Šarlota Bottová. Výber z tvorby.
         

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota