Včely a včelárstvo

 

Včely a včelárstvo06. 08. 2014, vernisáž o 15.00 – 30. 09. 2014

 

Kurátorka: Mgr. Monika Gálffyová

Výstava Včely a včelárstvo pripravená v spolupráci Občianskeho združenie kRaj a Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote predstaví návštevníkom obyvateľov včelích úľov včely medonosné, ich zaujímavý život a miesto v ekosystéme, spôsoby včelárenia v minulosti a súčasnosti a tiež rôzne včelie produkty, napríklad niekoľko druhov medov a propolis. Vernisáž výstavy sa uskutoční v priestoroch Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote, 6. augusta 2014 o 15.00 hod. Slávnostné otvorenie v úvode spestrí kultúrny program, ľudové pesničky v sprievode harmoniky, vedie Janka Dobrocká z Rimavskej Soboty.
Včely a včelárstvoĽudí už odpradávna lákal sladký med. Zo začiatku len vyhľadávali divé včelie kolónie a k medu sa dostali rozbitím ich úkrytu. Časom začali včely chovať, zdokonalili technológiu získania medu a začali využívať aj ďalšie produkty včiel ako vosk a propolis. Zároveň získali čoraz viac informácii aj o samotných včelách a ich živote a zistili osobitosti ich rozmnožovania.
Návštevníci výstavy si budú môcť pozrieť a vyskúšať historické a súčasné včelárske nástroje, rôzne typy úľov a tiež predmety používané a vyrábané remeselníkmi, ktorí využívali včelie produkty. br /> Súčasťou vernisáže výstavy bude aj ukážka živých včiel na pláste.

 

 

Fotografie z výstavy:

 

Včely a včelárstvo Včely a včelárstvo Včely a včelárstvo Včely a včelárstvo Včely a včelárstvo
Včely a včelárstvo Včely a včelárstvo Včely a včelárstvo Včely a včelárstvo Včely a včelárstvo
   

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota