Predmet mesiaca február 2016

 

Táborenie husárov
olejomaľba, 18. storočie, neznámy autor

 

Táborenie husárov: olejomaľba, 18. storočie, neznámy autorŽánrová maľba ľudového charakteru bola donedávna významná najmä z hľadiska dokumentácie židovskej a rómskej kultúry, keďže zachytáva dve skupiny muzikantov - židovských a rómskych, počas bujarej zábavy vojakov v stanovom tábore. Obraz bol dlho nazývaný Verbovačka. Na základe štúdia neevidovaného dokumentu z archívu múzea - potvrdenia zo 4. februára 1900 vyšla najavo skutočnosť, že sa jedná o Táborenie husárov – obraz, ktorý bol v roku 1900 vystavený na Svetovej výstave v Paríži. Tento fakt potvrdzuje modrou kriedou napísané číslo 970/II na zadnej strane diela, ktoré sa zhoduje s číslom na vyššie uvedenom dokumente.
Obraz sa do zbierok múzea dostal darom Sándora Szentmiklóssyho z Uzovskej Panice už v roku 1882, kedy bol tiež súčasťou Umelecko-archeologickej výstavy Gemerskej župy, od ktorej sa datuje vznik múzea. V rámci Svetovej výstavy v Paríži bol obraz vystavený v tzv. Husárskej sále, ktorá bola súčasťou uhorského pavilónu a videlo ho 5 až 6 tisíc návštevníkov denne. Dnes sa olejomaľba nachádza v galerijnej časti stálej expozície Gemersko-malohontského múzea. Na základe archívnych dokumentov obraz získal späť svoj staro-nový názov a v otázke jeho pôvodu bude výskum naďalej pokračovať. Viac o samotnom diele a jeho „parížskom“ kontexte sa záujemcovia môžu dočítať v príspevku Angeliky Kolár a Csilly Korenovej v aktuálnom 11. ročníku Zborníka Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote GEMER-MALOHONT, ktorý vyšiel v decembri 2015.

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota