Predmet mesiaca apríl 2016

 

Lasica myšožravá (Mustela nivalis)

 

Lasica myšožravá (Mustela nivalis)Lasica myšožravá je náš najmenší a zároveň najhojnejší mäsožravec. Má štíhle telo dlhé 15 – 26 cm a váži približne 30 – 160 g. Samičky sú výrazne menšie ako samce. Je rozšírená takmer v celej Európe, v Ázii, severnej Afrike aj Severnej Amerike. Obýva polia, lúky, okraje lesov, ale bežne sa s ňou môžeme stretnúť aj v mestách a dedinách, hlavne v blízkosti hospodárskych objektov.
Živí sa prevažne drobnými hlodavcami, najmä hrabošmi poľnými, ktoré môžu v niektorých častiach roka tvoriť až 80 % jej potravy. Štíhle pohyblivé telo umožňuje tejto šelmičke prenasledovať a loviť korisť vo vlastných podzemných chodbách. Za deň skonzumujú 20 – 40 g potravy, čo predstavuje 1 – 2 hraboše. Nepohrdne ani vtákmi, vajíčkami a hmyzom a niektoré jedince si trúfnu aj na králika. Loví hlavne v noci a nabehá pritom asi 1,5 – 2,5 km. Žijú samotársky, páry sú spolu len v období párenia. Samička rodí po 33 – 35 dňoch kotnosti 4 – 6 mláďat, o ktoré sa sama stará približne 3 mesiace.
Dermoplastický preparát tohto samčeka získalo múzeum v roku 2003.

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota