Predmet mesiaca október 2016

 

Gaviál indický (Gavialis gangeticus)

 

Gaviál indický (Gavialis gangeticus)Tento rybožravý plaz, blízky príbuzný krokodílov, obýval kedysi všetky veľké riečne systémy indického subkontinentu. V súčasnosti patrí medzi ohrozené druhy. Vo voľnej prírode žije približne 235 jedincov tohto druhu. Drastické zníženie jeho početnosti spôsobuje ničenie jeho životného prostredia, nadmerný rybolov a lov gaviálov kvôli koži a trofejam. Dospelé jedince sú v priemere dlhé 3,5 – 4,5 m, niektoré samce môžu mať aj 6 m. Pri liahnutí sú mláďatá dlhé približne 35 cm a dĺžku 1m dosiahnu vo veku 18 mesiacov.
Dermoplastický preparát gaviála indického pochádza pravdepodobne ešte zo zbierok Zjednoteného protestantského gymnázia v Rimavskej Sobote, ktorého riaditeľom bol Ján (János) Fábry, jeden zo zakladateľov a prvý riaditeľ Gemersko-malohontského múzea. Ján (János) Fábry na škole založil zbierku učebných pomôcok. V školskom roku 1914/1915 kúpili dermoplastický preparát gaviála spolu s ďalšími učebnými pomôckami a preparátmi, za spolu 80 korún, od Jenő Tótha. Postupom času sa časť zbierok gymnázia stala súčasťou prírodovedného kabinetu Základnej školy na Daxnerovej ulici v Rimavskej Sobote, ktorá ho spolu s ďalšími učebnými pomôckami darovala v roku 1990 múzeu.

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota