Predmet mesiaca december 2016

 

Hlinené tabačnice

 

Hlinené tabačniceHrnčiarstvo bolo v minulosti jedným z najvýznamnejších odvetví remeselnej výroby Gemera–Malohontu rozšíreným takmer v štyridsiatich lokalitách. Sústreďovalo sa najmä v strednej časti regiónu, a to v dvoch celkoch – vo východnej oblasti (Šivetice, Držkovce, Prihradzany, Meliata, Hucín...) a v západnej oblasti (Hrnčiarska Ves, Hrnčiarske Zalužany, Sušany, Padarovce, Veľký Blh...). Hrnčiari okrem rôznych typov plochého a dutého riadu zhotovovali i hlinené nádoby na uskladnenie tabaku – tabačnice.
V etnologickom fonde múzea sa nachádza jedenásť kusov tabačníc, pričom dve sú nádoby s antropomorfnými znakmi a deväť má podobu medveďa. Skladajú sa z dutého tela a odnímateľného poklopu vytočených na hrnčiarskom kruhu, s domodelovanými časťami. Pochádzajú zo západnej oblasti hrnčiarskej produkcie v rámci regiónu Gemer–Malohont, nachádzajúceho sa v údolí riek Suchá, Rimava a Blh. Vyrobené boli v 2. polovici 19. storočia.
Hlinené tabačnice – medvede, sú zhotovené v tvare medveďov sediacich na zadných labkách, držiacich v rukách paličku, nádobku, alebo trúbku. V niekoľkých prípadoch sú ich súčasťou malé medvedíky hrajúce na rôzne hudobné nástroje. Telo týchto tabačníc je pokryté nalepenými kúskami hliny pretláčanými cez pučiak na zemiaky, prípadne cez sieťku, znázorňujúcej srsť. Objednávateľmi tabačníc v tvare medveďov boli zvyčajne horári. Námety čerpali hrnčiari z ukážky potulných cirkusantov s „medveďom hudobníkom“. Sú ojedinelými predmetmi, ktoré dokumentujú vysoké umelecké nadanie hrnčiarov a preto sa zachovali len v niektorých múzeách na Slovensku.
Dve tabačnice majú tvar mierne baňatej nádoby s hornou polovicou v podobe ľudskej postavy. Jedna z nich znázorňuje muža držiaceho fajku, čím naznačuje účel, na ktorý boli vyrobené.

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota