18. máj - Medzinárodný deň múzeí

 

18. máj - Medzinárodný deň múzeíGemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote, pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí, pozýva v piatok 18. mája 2018 na bezplatnú prehliadku stálych expozícií a výstav v čase od 8.00 do 16.00 hod..

18. máj je medzi múzejníkmi známy ako Medzinárodný deň múzeí, a to od roku 1977. V tento deň múzeá na celom svete oslavujú svoju existenciu a prostredníctvom rôznych aktivít upozorňujú na význam pamäťových inštitúcií v našej spoločnosti.

V stálej vlastivednej expozícii múzea môžete vidieť ako predmet mesiaca máj monografiu baníctva regiónu Gemer-Malohont z roku 1907 a v expozícii venovanej protifašistickému odboju a SNP sa môžete vyfotografovať v uniforme rakúsko - uhorskej pechoty z I. svetovej vojny. K dispozícii sú štyri výstavy - autorská výstava abstraktného umenia mladého umelca Rolanda Neupauera z Krásnohorského Podhradia, výstava historickej výpočtovej techniky zo zbierok spoločnosti RSNET, s.r.o. Rimavská Sobota, výstava venovaná pamiatke učiteľa, vojaka, rodáka z Klenovca Karolovi Pajerovi (1919 – 1944), ktorý po porážke Francúzska nacistickým Nemeckom pomohol zachrániť stovky detí z rôznych častí Európy pred ich deportáciou a padol ako partizán v boji za slobodu Francúzska a Slovenska proti presile vojsk nemeckých okupantov a francúzskej kolaborantskej vlády v priestore Mont-Mouchet pri mestečku Pinols a nakoniec najnovšia výstava prezentujúca kameninové výrobky manufaktúry z Muráňa, ktorá bola založená Koháryovcami v roku 1823.

 

 

Fotografie z podujatia:

 

         
         
         
         

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota