Príbehy 20. storočia

 

Príbehy 20. storočia02. 07. – 29. 07. 2018
Putovná výstava Príbehy 20. storočia si našla svoje miesto v Rimavskej Sobote. Od pondelka 2. júla do nedele 29. júla 2018 bude nainštalovaná na nádvorí Gemersko-malohontského múzea. Na štyroch panelových vežiach sa okoloidúci zoznámia s príbehmi 14 ľudí, ktorí prežili totalitné režimy na vlastnej koži. Patrí k nim aj príbeh vojenského pilota, plukovníka Imricha Gablecha (1915 - 2016), ktorý so skupinou letcov uletel z územia niekdajšieho Slovenského štátu, aby spoločne bojovali proti nacistom. Ďalší z panelov patrí napríklad Valérii Slezákovej (1923), ktorá prežila koncentračné tábory v Osvienčime aj Birkenau, či Štefánii Lorándovej (1919 – 2012), ktorá výrobou falošných dokladov zachránila stovky ľudí.
Všetky príbehy boli zaznamenané v rámci projektu Príbehy 20. storočia, ktorý je jednou z hlavných aktivít OZ Post Bellum SK (www.postbellum.sk). Výstava je realizovaná v projekte "Bez pamäti niet identity", ktorý ako Fond na podporu umeniahlavný partner podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

 

Výstavu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

 

 

 

 

Fotografie z výstavy:

 

         
         

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota