Predmet mesiaca apríl 2020

 

Zafíry z Hajnáčky

 

Zafíry z HajnáčkyVzácne hajnáčske zafíry sú súčasťou mineralogickej zbierky prírodovedného fondu od roku 2019 a to vďaka zberateľovi Ladislavovi Oravcovi, ktorý ich múzeu daroval. Zafíry z Hajnáčky spolu s opálmi z Dubníka sú jedinými slovenskými drahokamami.
Výskyt zafíru v Kostnej doline pri Hajnáčke prvýkrát popísal Július (Gyula) Szádeczky v roku 1899. Išlo o vzorku, ktorú objavil Alexei (Elek) Pápay v Kostnej doline. Nález postupne takmer upadol do zabudnutia. V roku 1999 sa počas výskumu paleontologickej lokality opäť objavili malé kúsky tohto modrého minerálu.
Zafíry z HajnáčkyAmatérsky mineralóg Ladislav Oravec zo Šuríc sa hľadaniu zafírov v bazaltoch na tejto lokalite venuje už viac ako päť rokov, a to veľmi úspešne. Našiel ich už mnoho, najväčší s priemerom približne 1,5 cm v lome nad Gemerským Jabloncom. V Hajnáčke sa mu v roku 2017 podarilo nájsť zhluk týchto modrých minerálov. Dva zo svojich vzácnych nálezov z Kostnej doliny nezištne daroval Gemersko-malohontskému múzeu, za ktoré mu aj takto zo srdca ďakujeme.

Zafír patrí medzi najtvrdšie minerály. Je odrodou korundu. Je to vlastne oxid hlinitý so stopovými množstvami iných prvkov, napríklad, železa, titánu, chrómu, vanádu alebo horčíka, ktoré mu dodávajú farbu. Väčšinou je modrý, priehľadný až priesvitný, no môže byť aj bezfarebný, ružový, oranžový, hnedastý alebo sivý.

 

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota