Gitary Márie Páko

 

Gitary Márie Páko15. 05. 2015, vernisáž o 15:00 hod. – 31. 07. 2015

 

Komisárka: Mária Páko
Zodpovedný za GMM: Mgr. Daniel Bešina

Piata výstava Gemersko-malohontského múzea predstaví verejnosti hudobníčku a zberateľku gitár, Rimavskosoboťanku Máriu Páko a jej súkromnú zbierku rôznorodých strunových hudobných nástrojov. Väčšia časť zbierky pozostáva z akustických gitár, ale vzácnu časť zbierky tvoria aj citary, mandolíny a lutny. Túto pozoruhodnú zbierku tvorí viac ako 120 kusov hudobných nástrojov, ktoré majiteľka zbiera od začiatku 90. rokov. Vernisáž doplní zaujímavý kultúrny program v podaní samotnej Márie Páko a jej žiakov.
Mária Páko (1958), pochádza z Lenártoviec. Prvý kontakt zberateľky s gitarou prišiel už v 17-tich rokoch, kedy takpovediac z nudy chytila bratovu gitaru (ktorá je tiež súčasťou výstavy) a začala brnkať základné akordy.
Ako 21 ročná sa presťahovala do Rimavskej Soboty a začala pracovať ako vychovávateľka v Domove mládeže na Školskej ulici. Odvtedy sa celý život venuje pedagogickej činnosti a práci s deťmi. Tu pracovala 30 rokov. Počas celej svojej praxe sa sústredila aj na talenty detí v hre na gitaru, začala ich vyučovať a tak sa začala jej cesta gitarového pedagóga.
Kvalitný obsah výstavy dotvára práve vzácna súkromná zbierka Márie Pákó obohatená o životné osudy jednotlivých kúskov pred ich získaním. Jej zberateľská vášeň za začala naplno prejavovať pred 25 rokmi. Za tento čas sa jej podarilo nazbierať takmer 120 gitár, lutien, mandolín citár a iných strunových akustických nástrojov. Hudobné nástroje pochádzajú z rôznych končín sveta. Vzácne sú lutny zo začiatku 20. storočia pochádzajúce z Nemecka, mandolíny z Neapola, bendžá z USA, balalajky z Ruska. Okrem spomenutých krajín v zbierke sú aj nástroje z Turecka či Indie. Najcennejšou gitarou v zbierke je nástroj vyrobený Arztom Antalom v Budapešti z roku 1943. Gitara vyhrala aj svojskú "súťaž krásy" a dodnes sa na nej dá hrať. Medzi gitarami sa nachádzajú aj populárne značky Jolana a Gibson, ktoré sa vyrábali v Československu. Svojho času boli veľmi obľúbené a dodnes sú považované za legendy medzi gitarami. Citový vzťah má zberateľka hlavne ku svojej prvej gitare, ktorú jej darovali rodičia. Väčšinu hudobných nástrojov získala darom a časť aj kúpou.

 

Fotografie z výstavy:

 

Gitary Márie Páko Gitary Márie Páko Gitary Márie Páko Gitary Márie Páko Gitary Márie Páko
Gitary Márie Páko Gitary Márie Páko Gitary Márie Páko Gitary Márie Páko Gitary Márie Páko
Gitary Márie Páko Gitary Márie Páko Gitary Márie Páko Gitary Márie Páko Gitary Márie Páko
   

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota