Predmet mesiaca marec 2015

 

Galerie zu Kraszna-Horka Váralja. Mnichov (1910)

 

Galerie zu Kraszna-Horka Váralja. Mnichov (1910)V mesiaci marec bude Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote vystavovať zaujímavú dobovú publikáciu z historického knižného fondu – reprezentatívny katalóg najvýznamnejších pôvodných zbierok obrazárne v Krásnohorskom Podhradí „Galerie zu Kraszna Horka Váralya (Galéria v Krásnohorskom Podhradí)“. Vydaný bol v Mníchove, v nemeckom jazyku, pravdepodobne v roku 1910 a je zároveň najväčšou knihou v knižnici múzea.

Katalóg je viazaný v kvalitnej hnedej koženej väzbe s centrálne umiestneným zlatým erbom Andrássyovcov. Je to kniha s rozmermi 52 x 40 cm a tým je zároveň najväčšou knihou v knižnici múzea. Obsahuje 77 fotografií výtvarných diel a zábery z interiéru a nádvoria obrazárne.
Budovu galérie dal postaviť v roku 1909 gróf Dionýz Andrássy (1835-1913), vtedajší majiteľ krásnohorského panstva. Prízemná budova je postavená v secesnom štýle na pôdoryse gréckeho kríža a od počiatku bola elektrifikovaná i teplovzdušne vykurovaná. Dionýz Andrássy bol mecénom i milovníkom umenia. V galérii umiestnil svoju zbierku 145 výtvarných diel, ktorých autormi boli: Arnold Böcklin, Fritz von Uhde, Albert Wenk, Ignaz Bergmann, Joseph Wenglein a ďalší. Medzi galerijnými zbierkami mal dominantné postavenie portrét zosnulej Františky, rodenej Hablawetzovej (1838-1902), milovanej grófovej manželky. Portrét namaľoval K. K. Királyfalvi. Na počesť manželky zriadil Dionýz Andrássy i Františkino múzeum na hrade Krásna Hôrka. Symbolom lásky k milovanej žene je i Mauzóleum v Krásnohorskom Podhradí, ktoré dal gróf postaviť pre seba a svoju manželku.
Obrazáreň bola dva dni v týždni – v nedeľu a vo štvrtok, otvorená i pre verejnosť, ktorej gróf nechal nasledovný odkaz: „Oduševnenie pre krásne umenie človeka zušľachťuje. Mať rád pekné a dobré – to je všeobecná nevyhnutnosť, pretože zo snahy pramenia najušľachtilejšie city a myšlienky“ . Po smrti Dionýza Andrássyho, na základe jeho závetu, boli zbierky z galérie odvezené do Budapešti. V súčasnosti sa v objekte nachádza stála výtvarná expozícia Baníckeho múzea v Rožňave.

 

 

 

 

 

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote je v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.  Muzeum.SK  facebook - Gemersko-malohontské Múzeum Rimavská Sobota